A pikkelysömör okai és jelei

a pikkelysömör orvos általi vizsgálata

Pikkelysömör- olyan betegség, amely rózsaszín foltok formájában, ezüst pikkelyekkel, gyakran viszketéssel járó kiütésben nyilvánul meg. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. A betegség középpontjában nem teljesen ismert folyamatok állnak.

A pikkelysömör egy titokzatos ellenség

A pikkelysömörben a bőrsejtek 6-10-szer gyorsabban kezdenek osztódni, mint kellene. Ez krónikus bőrgyulladáshoz és hámláshoz vezet.

A tudósok évtizedek óta kutatják a pikkelysömört, de nincs egyértelmű válasz a „Miért jelenik meg a pikkelysömör? " kérdésre. a modern tudomány még mindig nem. Ez a betegség nem fertőző, de örökölhető. Az exacerbációk számos külső és belső tényezőt válthatnak ki: stressz, bőrsérülés, bizonyos gyógyszerek (általában antibiotikumok) szedése, alkoholfogyasztás, fertőző betegségek (streptococcus, vírusok okozta) stb.

A pikkelysömör megnyilvánulásai sokrétűek: az elváltozás felszíne száraz vagy síró lehet, a test különböző részei érintettek lehetnek. Egyes betegeknek térdük és könyökük van, másoknak tenyerük és talpuk van, másoknak pedig nagy bőrredői vagy nyálkahártyái vagy körömlemezei vannak. Néha a pikkelysömör a test nagyon nagy területét érinti, néha csak korlátozott területeken lokalizálódik, és soha nem terjed tovább.

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a pikkelysömör az egyik legtitokzatosabb betegség. A tudósok már rájöttek, hogy mi történik pontosan egy pikkelysömörben szenvedő beteg szervezetében, és hogyan lehet enyhíteni az állapotán, de továbbra sem világos, hogy mi okozza ezeket a kóros elváltozásokat, és hogyan előzhetők meg.

Winston Churchill egész életében a pikkelysömörrel küszködött, és megígérte, hogy arany emlékművet állít egy orvosnak, aki megoldja ennek a betegségnek a rejtélyét, és hatékony kezelést talál. Sajnos a díj sosem talált gazdára.

Miért jelenik meg a pikkelysömör?

A tudomány nem ismeri a pontos okokat, azonban a probléma tanulmányozásának évei során több hipotézis is megfogalmazódott:

 • autoimmun elmélet. Minden a T-limfociták megnövekedett koncentrációjáról szól, ami a bőr érintett területének állandó gyulladásához vezet. Úgy tűnik, hogy a test a saját bőrét kezdi agresszorként érzékelni.
 • Örökletes elmélet, amely a pikkelysömört a DNS hibájaként magyarázza.
 • Endokrin elmélet, amely szerint a pikkelysömör az endokrin rendszer, különösen az agyalapi mirigy és a pajzsmirigy működésének zavarai miatt következik be.
 • csereelmélet. A tudósok azt találták, hogy a pikkelysömörben szenvedő betegeknek problémái vannak a lipid- és nitrogénanyagcserével, valamint a szervezetben megnövekedett toxintartalommal.

Mindezeknek az elméleteknek joguk van létezni, de ez idáig egyiket sem sikerült teljesen bebizonyítani. Ezért a pikkelysömör korszerű kezelése a tünetek súlyosságának csökkentésére, a betegség kiújulásának csökkentésére és a szervezet általános javulására irányul.

A pikkelysömörhöz hasonló tüneteket az ókori római orvosi értekezések részletesen leírták. Azonban akkoriban a pikkelysömört gyakran összetévesztették más, teljesen más eredetű bőrbetegségekkel. A pszoriázist önálló betegségként először csak 1799-ben ismerték el, nem fertőző patológiát pedig csak a 19. század végén.

Kit érint?

A pikkelysömör nem tesz különbséget a nemek között – a nők és a férfiak egyaránt gyakran betegszenek meg tőle. Általában a pikkelysömör fiatal korban jelenik meg - a csúcs 15-25 éves korban jelentkezik. Ha azonban fiatalkorában nem volt pikkelysömör, ez nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt - néha a pikkelysömör első megnyilvánulása körülbelül 50-60 éves korban jelentkezik. A jó hír az, hogy azok, akiknél később életük során pikkelysömör alakul ki, kevésbé súlyos pikkelysömörről van szó. A WHO szerint, ha az egyik szülő pikkelysömörben szenved, a gyermekben a betegség kialakulásának kockázata körülbelül 14%, és ha mindkettő - 41%. Azonban azoknak a szülőknek a gyermekei, akik soha nem találkoztak ezzel a kellemetlenséggel, szintén pikkelysömörben szenvednek. A statisztikák szerint a pikkelysömör leggyakrabban vékony, világos, száraz bőrű embereket érint.

A betegség első tünetei

A pikkelysömör észrevétlenül kezdődik: a betegség a fejlődés első szakaszában a bőr kis területeit érinti, általában a végtagok redőit, a fejbőrt és a hajvonal mentén. Néha a pikkelysömör első megnyilvánulása a bőr állandó mechanikai irritációjának helyén jelentkezik, más szóval ott, ahol a ruha présel és dörzsölődik. Először az ember viszketést és feszülő érzést érez a bőrén, majd a kipirosodott, hámló bőr kis, kiemelkedő szigetei jelennek meg. Ezeken a foltokon a viaszforgácsokhoz hasonlóan szürke, elhalt bőrpelyhek jelennek meg, amelyek könnyen szétválaszthatók. Néha az ilyen plakkok nedvesek, felületükön sárgás színű lemezes pikkelyek-kéregek képződnek. Az utóbbiak eltávolításakor egy síró, vérző felület szabadul fel. A plakkok fokozatosan nőnek és összeolvadnak egymással, egyre nagyobb bőrfelületeket érintve.

Különböző típusú pikkelysömör jelei

A pikkelysömörnek többféle típusa van:

 • seborrhoeás pikkelysömör. Leggyakrabban a fejbőrön fordul elő. Viszketésben és hámlásban nyilvánul meg, átterjed a fül mögötti területre és a hajvonal mentén a bőrre.
 • exudatív pikkelysömör. Ennél a fajta pikkelysömörnél az érintett bőrterületek nemcsak lehámlik, hanem nedvesek is, a papulák felületén sárgás kéreg (a kiütésből származó csomók) jelennek meg.
 • Intertriginous pikkelysömör. Gyerekekre jellemzőbb. A pikkelysömör ilyen típusában a plakkok élénkvörösek, hámlás nélkül vagy alig. Néha a plakkok nedvesek. A szülők gyakran összekeverik ezt a fajta pikkelysömört a pelenkakiütéssel.
 • talpi pikkelysömör. A talpon és a tenyéren fordul elő. A bőr megvastagodásában, kiszáradásában, repedéseiben nyilvánul meg.
 • A krónikus pikkelysömör nagy plakkok formájában nyilvánul meg, amelyek nagyon hosszú ideig nem tűnnek el, néha daganatok jelennek meg rajtuk - szemölcsök és papillómák.
 • A rupioid pikkelysömör a krónikus pikkelysömör egyik formája. Kéregek jelennek meg a plakkokon, és fokozatosan a plakk magasabb lesz, és kúp alakot vesz fel.
 • Guttate pikkelysömör jellemzi a bőséges kiütés, amely sok kis papulából áll.
 • A körömlemezek pikkelysömör (psoriasis onychia) a körmök deformálódását, sárgásbarna foltok megjelenését okozza alattuk. A pikkelysömör gyakori típusa, amely a betegségben szenvedő betegek 25%-ánál fordul elő.
 • A nyálkahártya pikkelysömör a szájüreget érinti, és papulák jelennek meg a nyálkahártyán.

A pszoriázisos megnyilvánulások gyakorisága

A pikkelysömör lefolyása ciklikus. A progresszív szakaszban viszkető plakkok vagy kis kiütések jelennek meg, amelyek fokozatosan egy foltba egyesülnek. 1-4 hét elteltével a plakkok terjedése leáll, ezüstös pikkelyek borítják őket. Ez az úgynevezett stacionárius szakasz. Ezt egy regresszív szakasz követi, amikor a plakkok fokozatosan eltűnnek. Ne tévesszen meg azonban - ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy megérkezett a felépülés. Ha nem kezelik a pikkelysömört, akkor minden a kezdetektől fogva megismétlődik, és egy idő után a szakaszok folyamatosan változni kezdenek, és az exacerbációk szinte havonta jelentkeznek.

A pikkelysmr kezelhet s kell is. Ha nem tesznek meg időben intézkedéseket, a pikkelysömör gyorsan krónikus stádiumba fordul, és rendkívül nehéz lesz megszabadulni tőle. A pikkelysömör kezelésére manapság orvosi módszereket, fizioterápiát, valamint külső használatra helyi gyógymódokat - kenőcsöket és krémeket - alkalmaznak, amelyek hatékonysága meglehetősen magas.

Azonban meg kell jegyezni, hogy mielőtt elkezdené alkalmazni a pikkelysömör kezelésére szolgáló bármely gyógymódot, konzultáljon orvosával. Legalábbis azért, mert egy nem szakember nem tud önállóan diagnózist felállítani.